To ciasto ze śliwkami jest idealne i proste w przygotowaniu. Przepis mam w notesika kochanej babci

Dodano:
Ciasto ze śliwkami Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
To ciasto ze śliwkami bije na głowę propozycje najlepszych cukierni. Robię je od lat z przepisu babci i zawsze zachwycam swoich gości. Spróbuj i ty.

Ciasto ze śliwkami pamiętam bardzo dobrze z dzieciństwa. W sezonie, gdy węgierki były na wyciągnięcie ręki, pieczone było chyba nawet częściej niż raz w tygodniu. Babcia robiła je wyjątkowo sprawnie i szybko i jej przepis poznałam już dość dawno. Wymaga tylko podstawowych składników, które zwykle ma się w domu, a efekty mogą wprawić w zdumienie. Spróbuj koniecznie – rodzina ci podziękuje.

Jak zrobić ciasto ze śliwkami jak u babci?

Wykonanie tego smacznego deseru jest banalne. Musisz tylko zagnieść masę, a między dwiema jej warstwami zamknąć pozbawione pestek śliwki. Ja zazwyczaj robię to tak, że wierzchnią część ciasta po prostu kruszę, wypełniając przestrzenie między owocami i delikatnie przykrywając kawałki śliwek. Po upieczeniu całość prezentuje się bardzo apetycznie i zachęcająco.

Przepis: Ciasto ze śliwkami jak u babci

Proste i smaczne ciasto śliwkowe z przepisu babci.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
231 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówŚliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Mąkę przesiej do dużej miski. Połącz ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
  2. Wykonanie ciastaMasło utrzyj z cukrem na puch. Ciągle miksując, pojedynczo dodaj jajka. Wsyp suche produkty. Wymieszaj i krótko wyrób masę. Podziel ją na dwie części podobnej wielkości.
  3. Składanie i pieczenie ciasta za śliwkamiPołową ciasta wypełnij dno wyłożonej papierem formy do pieczenia. Ułóż śliwki miąższem do dołu, zachowując odstępy. Z pozostałej części masy odrywaj kawałki i układaj je na owocach tak, aby niemal całkowicie je przykryć oraz aby wypełnić puste przestrzenie między śliwkami. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Jak podać ciasto ze śliwkami z przepisu babci?

Ostudzone ciasto ze śliwkami posyp dość obficie przesianym cukrem pudrem. W takiej prostej wersji smakuje najlepiej. Możesz też podać wypiek na ciepło, kładąc na talerzu kulkę lodów waniliowych i dekorując przysmak kleksami bitej śmietany. Inną smaczną opcją jest polanie go sosem czekoladowym.

Inne warianty ciasta ze śliwkami

Ciasto z przepisu mojej babci możesz również lekko modyfikować, dostosowując jego skład i smak do własnych potrzeb żywieniowych i upodobań. Oto kilka cennych wskazówek.

  • Moja babcia nie dodawała nic do owoców, które lądowały w cieście. Jeśli jednak uważasz, że twoje śliwki są zbyt kwaśne, możesz dodać do nich cukier. Dobrym pomysłem będzie też wymieszanie ich z przyprawami korzennymi (np. cynamonem, goździkami lub kardamonem).
  • Zamiast masła możesz użyć margaryny. W ten sposób przygotujesz pyszne ciasto śliwkowe bez laktozy. Zamiana cukru na słodzik np. erytrytol czy ksylitol będzie z kolei dobrym pomysłem, jeśli chcesz przygotować bardziej dietetyczny deser.
  • Jeśli masz ochotę, możesz również przygotować kruszonkę do swojego ciasta. Musisz jedynie połączyć mąkę pszenną, masło i cukier w proporcjach 2:2:1, a powstałe okruszki umieścić na wierzchu ciasta przed włożeniem go do piekarnika. Być może będziesz musiała podpiekać deser nieco dłużej, by kruszonka się zrumieniła.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...